3 Kasım 2010 Çarşamba

Bloglamada Devrim : Google Caffeine !

Google Caffeine
İlk defa 2010 yılının haziran ayında Google Resmi Bloğunda duyurulan bu haber internet dünyasında büyük bir yankı uyandırdı. İndeksleme sisteminde yeni bir devrim olan Google Caffeine güncelleme sistemi, tabuları yıkarak yeni bir indeksleme mantığıyla gündeme geliyor. Bu sistem sayesinde sürekli güncellenen ve yeni içerik eklenen siteler veya bloglar ilk sıralarda yer alacaktır. Böylece kullanıcılar aradıkları en yeni, en güncel bilgilere daha hızlı ulaşacaklardır.

Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim; bu sistem sayesinde anlık içerik üreten siteler ( Facebook, Twitter, Yahoo, Hotmail vb.) Google arama sonuçları sıralamasında hep ilk sıralarda yerini alacaktır. Ama bu demek değildir ki ; klasik içeriğe sahip siteler ilk sıralarda olmayacak. Google  Caffeine, içeriği sürekli güncellenen siteleri ön plana çıkaracak, içeriği daha yavaş güncellenen siteleri ise aşağı sıralara itecektir. Ticari amaçlı kullanılan, klasik içeriğe sahip web siteleri de böylelikle sitelerini sürekli güncellemek zorunda kalacaktır. Özetle; arama motorunda önümüze gelen sonuçlarda ilk sıraları, en güncel içeriğe sahip web siteleri veya bloglar alacaktır. Bence bu sistem en çok blogların işine yarayacaktır.

Hepimiz aradığımız bilgiye en kısa zamanda ulaşmak isteriz. Ulaştığımız bilginin en güncel olmasını isteriz. Benim kanaatimce google bu devrimi yaparak diğer arama motorlarından üstün olduğunu bir kere daha kanıtladı. Artık kopyala yapıştır devri kapandı. Bloglama açısından baktığımızda, çok zekice tasarlanmış bir güncelleme sistemi olduğunu görüyoruz. Bloglar sürekli güncellendiği için klasik web site anlayışı yavaş yavaş yerini güncel içeriğe sahip, sürekli yeni içerik eklenen bloglama tekniğine bırakıyor.

Google'ın eski indeksleme algoritmasıyla, caffeine algoritması arasındaki farkı gösteren grafiği için buraya tıklayabilirsiniz.

Artık herkes şunu biliyor ki; Google taklit edilmiş ve kopyalanarak oluşturulmuş içerikleri sevmemektedir. Eğer biz de ilk sıralarda indekslenmek istiyorsak tamamen kendi emeklerimizle hazırladığımız özgün içerikler eklemeliyiz bloglarımıza...

0 yorum:

Yorum Gönder